Rotuesittely

YLEISESTI
Ragdoll on kissa, joka hurmaa omaa lemmikkiä etsivän yleensä sinisillä silmillään ja pehmeällä ulkomuodollaan. Ragdolleille tyypillisintä on kuitenkin niiden luonne. Ragdollit ovat rauhallisia, seurallisia ja syvästi ihmiseen kiintyviä. Ne ovat aina siellä, missä ihmisetkin ovat, ja osallistuvat kaikkeen, mitä perheessä tehdään. Ne ovatkin luonteeltaan enemmän koiranpennun kuin kissan kaltaisia ja kiintyvät syvästi perheeseensä.

Ragdoll on saanut nimensä räsynukkemaisesta olemuksestaan. Kun ragdoll-kissan ottaa syliin, se rentoutuu ja tuntuu veltolta kuin räsynukke. Tämä on puhtaasti luonneominaisuus ja kissa tekeekin niin vain silloin, kun se itse sitä haluaa. Juuri lempeän luonteensa ansiosta ragdoll on mitä ihanteellisin lemmikki mm. lapsiperheisiin. Koska kyseessä on todella seurallinen rotu, niin ragdollilla olisi hyvä olla kotona toinen kissakaveri, tai mikä tahansa muu eläin sillä ne tulevat loistavasti toimeen kaikkien kanssa.

Barfait's Playful Paco

ULKONÄKÖ
Ulkonäöltään aikuinen ragdoll on komean näköinen, suuri ja lihaksikas kissa. Naaraat jäävät kuitenkin uroksia huomattavasti pienemmiksi. Kun urokset voivat kasvaa jopa 10-kiloisiksi jässiköiksi, jäävät naaraat usein noin 4-6 kiloa painaviksi tytön tylleröiksi. Ragdollit kehittyvät hitaasti. Täysikasvuisia ne ovat vasta noin kolmevuotiaina. Ragdoll on voimakasrakenteinen, lihaksikas kissa, jolle on tyypillistä hieman etukumara kävelytyyli, koska sen takajalat ovat korkeammat. Pää on leveän kiilan muotoinen, korvat tyvestä leveät ja hieman eteenpäin kallistuneet ja sijaitsevat kaukana toisistaan.

Ehkä huomattavin yksityiskohta ragdollissa on sen siniset silmät. Väristä ja kuvioinnista riippumatta ragdollin silmien tulee olla kirkaan siniset - mitä tummempi väri, sen parempi. Turkki on puolipitkä, kaunis ja silkkinen. Pituudestaan huolimatta turkki on helppohoitoinen, sillä se ei takkuunnu helposti. Ragdollien rotutyypillinen ulkonäkö syntyy leveän kolmion muotoisesta päästä ja hieman etukumarasta asennosta.KUVIOINNIT
Väritykseltään ragdollit ovat naamiokissoja. Se tarkoittaa, että kissan vartalo on vaalea ja naama, korvat, tassut ja häntä vartaloa tummemmat. Ragdolleilla kuviointeja on kolme: colourpoint, mitted ja bicolour. Colourpoint-kissoilla ei ole valkoista. Mitted-kissoilla on valkoinen leuka, valkoiset kintaat etujaloissa ja valkoiset saappaat takajaloissa. Bicolour-kissan erottaa parhaiten naaman valkoisesta alassuin olevasta V-kuviosta ja kokonaan valkoisista jaloista.

LUONNE
Ragdoll on myös erittäin koiramainen kissa, se mm. rakastaa noutamista ja sille voi opettaa erilaisia temppuja. Koiramaisuus tulee esille myös siinä, että ragdollin on aina ehdottomasti oltava kaikessa mukana, mitä ikinä teetkin. Niinpä ragdollin muutettua kotiisi et enää koskaan siivoa yksin, et laita ruokaa yksin, et saa käydä vessassakaan yksin tai yleensäkään puuhailla mitään, missä ragdoll ei olisi mukana. Ne kai luulevat jäävänsä taatusti jostakin kivasta paitsi, jos ne eivät alituisesti seuraa jokaista liikettäsi, ihan kuten koiratkin tekevät. Niillä on myös tapana aina maata juuri siinä, missä ne ovat eniten tiellä; esim. oven kynnyksellä, tietokoneen näppäimistön päällä tai yleensäkin paikassa, josta näkee kaiken, mitä kodissa tapahtuu.

Kaiken kaikkiaan ragdoll on tosi mukava, älykäs ja laiska kissa, joka vaatii todella paljon rakkautta ja seuraa. Ragdoll on myös helppohoitoinen kissa ja vaikka sen turkki on puolipitkä, se ei vaadi mitään poppakonsteja pysyäkseen kauniina. Ragdollille on ominaista, ettei sen turkki takkuunnu; se ei tosin tarkoita, etteikö sinun ikinä tarvitsisi tehdä sille mitään,
mutta kevyt harjaus kerran viikossa yleensä riittää.

Ruskeanaamio Colorpoint


COLOURPOINT

Pointit (häntä, maski, korvat, tassut) tummemmat,kuin muu vartalon väri. Värityksessä ei saa olla valkoista/valkoisia laikkuja missään. Värin pehmeät vivahde-erot salittuja vartalossa ja vatsassa. Selässä selvästi erottuva mantteli kuvio joka toivottaisiin olevan erisävyinen kuin häntä (häntä tummempi).

Sininaamio Bicolour


BICOLOUR
Naamiossa alassuin oleva valkoinen V kuvio. Valkoista vatsassa sekä jaloissa, tässä kuviossa valkoiset laikut ovat sallittua selän mantteli alueella. Pointit maskissa, korvissa ja hännässä vahvat. Nenänpää ja polkuanturat ovat vaaleanpunaiset.

Ruskeanaamio Mitted


MITTED
Samat sävelet lähestulkoon kuin colourpointilla. Pointit ovat selvät, maski tumma, korvat sekä häntä. Colorpointista mitted erottuu etujaloissa olevilla valkoisilla ns "kintailla" ja takajaloissa valkoisilla "saappailla". Mittedillä on valkoinen leuka josta lähtee valkoinen raita joka ulottuu kaulalapusta jatkuen etujalkojen välistä hännän alapuolelle. Valkoinen piirto nenässä mahdollinen.

VÄRITYS
Ragdollin perinteiset värit ovat ruskea, sininen, suklaa ja lila. Ns. uudet värit ovat punainen ja creme sekä värit/lisäkuviot kilpikonna, tabby ja kilpikonnatabby. Uudet värit hyväksytty sertioikeuksin 1.1.2005 alkaen


PERINTEISET VÄRIT
(kuvien ragdollit ovat väritykseltään sinisiä)


RAG n = ruskeanaamio colourpoint
RAG a = sininaamio colourpoint
RAG b = suklaanaamio colourpoint
RAG c = lilanaamio colourpoint


RAG n 03 = ruskeanaamio bicolour
RAG a 03 = sininaamio bicolour
RAG b 03 = suklaanaamio bicolour
RAG c 03 = lilanaamio bicolour


RAG n 04 = ruskeanaamio mitted
RAG a 04 = sininaamio mitted
RAG b 04 = suklaanaamio mitted
RAG c 04 = lilanaamio mitted
UUDET VÄRIT
RAG d = punanaamio colourpoint
RAG e = cremenaamio colourpoint
RAG f = ruskeakilpikonnanaamio colourpoint
RAG g = sinikilpikonnanaamio colourpoint
RAG h = suklaakilpikonnanaamio colourpoint
RAG j = lilakilpikonnanaamio colourpoint

Cremenaamio Bicolour

RAG d 03 = punanaamio bicolour
RAG e 03 = cremenaamio bicolour
RAG f 03 = ruskeakilpikonnanaamio bicolour
RAG g 03 = sinikilpikonnanaamio bicolour
RAG h 03 = suklaakilpikonnanaamio bicolour
RAG j 03 = lilakilpikonnanaamio bicolour

RAG d 04 = punanaamio mitted
RAG e 04 = cremenaamio mitted
RAG f 04 = ruskeakilpikonnanaamio mitted
RAG g 04 = sinikilpikonnanaamio mitted
RAG h 04 = suklaakilpikonnanaamio mitted
RAG j 04 = lilakilpikonnanaamio mitted

TABBY KUVIOT
RAG n 03 21 = ruskeatabbynaamio bicolour
RAG a 03 21 = sinitabbynaamio bicolour
RAG b 03 21 = suklaatabbynaamio bicolour
RAG c 03 21 = lilatabbynaamio bicolour

Sinitabby colorpoint


RAG n 21 = ruskeatabbynaamio colourpoint
RAG a 21 = sinitabbynaamio colourpoint
RAG b 21 = suklaatabbynaamio colourpoint
RAG c 21 = lilatabbynaamio colourpoint


RAG n 04 21 = ruskeatabbynaamio mitted
RAG a 04 21 = sinitabbynaamio mitted
RAG b 04 21 = suklaatabbynaamio mitted
RAG c 04 21 = lilatabbynaamio mitted

Ruskeakilpikonna mitted

RAG d 03 21 = punatabbynaamio bicolour
RAG e 03 21 = cremetabbynaamio bicolour
RAG f 03 21 = ruskeakilpikonnatabbynaamio bicolour
RAG g 03 21 = sinikilpikonnatabbynaamio bicolour
RAG h 03 21 = suklaakilpikonnatabbynaamio bicolour
RAG j 03 21 = lilakilpikonnatabbynaamio bicolour


RAG d 21 = punatabbynaamio colourpoint
RAG e 21 = cremetabbynaamio colourpoint
RAG f 21 = ruskeakilpikonnatabbynaamio colourpoint
RAG g 21 = sinikilpikonnatabbynaamio colourpoint
RAG h 21 = suklaakilpikonnatabbynaamio colourpoint
RAG j 21 = lilakilpikonnatabbynaamio colourpoint


RAG d 04 21 = punatabbynaamio mitted
RAG e 04 21 = cremetabbynaamio mitted
RAG f 04 21 = ruskeakilpikonnatabbynaamio mitted
RAG g 04 21 = sinikilpikonnatabbynaamio mitted
RAG h 04 21 = suklaakilpikonnatabbynaamio mitted
RAG j 04 21 = lilakilpikonnatabbynaamio mitted